Tips voor het Instagram Algoritme

Als je blogt of een eigen bedrijf hebt en daardoor veel op Instagram zit, heb je waarschijnlijk al van het woord 'algoritme' gehoord. In deze blogpost geef ik je meer uitleg over dit monster op Instagram!

Een half jaar geleden kwam het woord Algoritme al veel voor op Instagram. Iedereen had het er over of merkte op dat Instagram aan het veranderen was. Ik had er destijds nog geen last van, tot een paar maanden geleden. Vorig jaar kreeg ik per post met gemak ongeveer 1500 tot 2000 likes, tegenwoordig mag ik al blij zijn met 700 of 800 likes op een overzichtsfoto. Detail foto's scoren nog lager. Heb jij er ook last van? Buiten dat het zomer is geweest, en mensen minder actief waren, is dit natuurlijk wel vervelend.

Ik ben geen Algoritme kenner maar ik hoop dat deze onderstaande tips je helpen om het ritme te verslaan!

Geen chronologische volgorde meer

Sinds dat het nieuwe Algoritme is ingesteld, zo rond eind 2016, kan het zijn dat je helaas volgers verliest of minder likes krijgt. Dat komt omdat het nieuwe Algoritme dagelijks zoekt naar nep accounts op Instagram, waardoor je volgers verliest. Je volgers krijgen ook jouw content in hun feed niet meer op chronologische volgorde te zien. Voorheen was het zo dat ieder account op je feed voorbij kwam, ongeacht je interesse of het tijdstip van de post. Het nieuwe Algoritme kiest op basis van je eerdere interesses op Instagram de feeds uit die jij te zien krijgt. Dit betekend dus dat meer dan de helft van de gebruikers je post niet te zien zal krijgen. Verschrikkelijk toch?

Gebruik liever geen hashtags in je comments

Ik plaatste ook altijd hashtags in mijn comment omdat ik dit mooier vond staan maar het kan zijn dat hierdoor je account wordt geband. Plaats de tags in je bericht en je bent beter vindbaar voor je volgers. Hashtags zijn ook maar enkele uren actief op je feed, dus als je ze lelijk vind kun je ze altijd een dag later verwijderen.

Shadowban

Check op deze website of je profiel is 'geband'. Kenners zeggen dat het gebruik van hastags in een reactie (zie hierboven) ervoor kan zorgen dat je account wordt geband. Is je account geband dan is het goed om al je oude hashtags te verwijderen uit al je berichten. Zo voorkom je dat je in de toekomst weer geband wordt.

Blijf communiceren op Instagram

Als je account niet regelmatig actief is kan Instagram dit wellicht gaan zien als spam of een nepaccount. Probeer regelmatig actief te zijn en te reageren op je volgers of op andere accounts. Doordat je je daar zichtbaar maakt zien andere mensen je reacties ook. Instagram kan je profiel zo hoger in de timeline van andere accounts plaatsen. Ik ben een tijdje uit de running geweest en merkte in het begin echt dat niemand mij voorbij 'zag' komen op Instagram. Nu, een maand verder en de likes komen stukje bij beetje weer terug.

Gebruik je stories

Instagram heeft een leuke, redelijke nieuwe, functie namelijk Stories! Ik ben erg fan van deze functie maar ik heb ook gemerkt dat stories het beter doen dat algemene posts. Zo worden mijn stories ongeveer door 3000 mensen bekeken. Maak daar gebruik van! Spam niet maar laat bijvoorbeeld weten dat je een nieuwe foto hebt gepost of post de foto van je account ook op je stories. Mensen klikken dan sneller ook even op je feed. Stories zijn gezellig en leuk vind je ook niet? Lekker ongegeneerd bij mensen naar binnen kijken.

Bedrijfsprofiel

Maak een bedrijfsprofiel aan als je een website of een eigen bedrijf hebt. Het ziet er niet alleen professioneel uit, dit profiel kan je ook helpen beter vindbaar te worden op Instagram. Van statistieken checken kan je weleens ongelukkig worden dus probeer daar niet teveel op te focussen.

Laat je niet gek maken

Een paar maanden geleden was ik erg gefocusd op nummertjes. Dat wil zeggen; ik hield de statistieken bij en werd er onrustig en verdrietig van als ik weer eens volgers verloor. Vorige week bijvoorbeeld had ik 28.100 volgers, blij dat ik was! Eindelijk weer volgers erbij. En nu ik deze blog schrijf ben ik er weer een paar verloren haha. Snap je hoe erg het is als je hier zo veel mee bezig bent? Eigenlijk best gekkenwerk, laat je dus niet opjutten en wees blij met het aantal volgers wat je hebt opgebouwd.

Dit zijn de tips die ik op dit moment voor je heb. Ik probeer er meer te verzamelen en het te blijven onderzoeken. Het nieuwe Algoritme is waardeloos maar probeer er niet teveel op te focussen. Instagram is maar een profiel en likes zijn maar likes. Buiten Instagram heb ik ook nog een leven en meerdere profielen waar ik mijn energie uit haal, bijvoorbeeld mijn blog en Pinterest. Mocht je zelf nog bruikbare tips hebben dan hoor ik dat graag zodat ik ze kan toevoegen. Laten we met zijn allen dat stomme Algoritme verslaan!

Liefs, Greet


Reacties

Gertrud Prins 6 years ago

Hi Greet, fijne blog zeg en helemaal gelijk. Zeker ook wat het laatste stukje betreft over je gek laten maken. Ik blijf het naar vinden als de volgers weg lopen, schiet gewoon niet meer op. Natuurlijk even gekeken op shadowban, bleek mijn laatste post gebanned te zijn. Ook wel weer vreemd trouwens want de reden zou dan zijn geen wit wonen met kleur, geen beton, geen keuken terwijl het dat toch echt wel is. Nou ja, hashtags maar verwijderd.. Fijne dag vandaag. groet Gertrud.

Greet 6 years ago

Hi Jaimy, graag gedaan! Hopelijk werkt ‘t voor jou! :)

Greet 6 years ago

Hi Marijke, wat fijn zeg!

JaimyInterieur 6 years ago

Super tips!! Beetje jammer dat ik nu bij alle Posts mijn hastacks moet gaan verwijderen #rotklus # geband. Maar nu snap ik wel waarom het bij mij dus ook echt niet meer liep. Dus dank je wel!

X Jaimy

Anne 6 years ago

Dank voor het delen! Erg handig, ga er zeker gebruik van maken!๐Ÿ˜Š

Maaike 6 years ago

Super blog! Bedankt voor het delen!
X

Kathelijn 6 years ago

Hoi!

Super handige tips! Ja heel erg jammer dat Instagram nu zo werkt. Maar je hebt helemaal gelijk dat je je niet alleen op de volgers moet focussen. Soms wel lastig haha

Marijke 6 years ago

Super! Heb er wat aan! Thanks meis๐Ÿ˜™ goed gedaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *