Tips voor als je wilt gaan bloggen

Bloggen is leuk! Ik begon een jaar geleden met bloggen en sprong daarmee in het diepe. Inmiddels heb ik heel wat handige tips voor je als je ook wilt beginnen! Lees je mee?

Ik weet het. Toen ik startte met bloggen was ik eigenlijk al aan de late kant. Inmiddels zie je door de bloggersbomen het bos niet meer, zoveel blogs zijn er de afgelopen jaren bijgekomen! Het is dus de kunst om jezelf te blijven onderscheiden van anderen. Ik hoop dat bijvoorbeeld te doen door mijn 'Ontmoet de Bloggers' en handige tips over Instagram. Twijfel je om te gaan beginnen met bloggen? Ik laat je tips zien welke handig kunnen zijn als je wilt starten. Oh en note: deze tips werken goed bij mij, ik ben nog geen (blog) expert.

De reden

Wat is de reden dat je wilt beginnen met bloggen? Vind je het net als ik leuk om op wekelijkse basis te schrijven over je passie, te fotograferen en creatief bezig te zijn? Mooi want dat is een goede eerste stap. Begin niet met bloggen als het je alleen gaat om gratis spulletjes en bezoekers, want geloof me, die zul je in het begin nog niet zo snel krijgen. Bezoekers komen in stapjes en je zult merken dat als je je blog deelt op social media, dit vaak wel kan schelen. Goede SEO woorden zijn het meest belangrijk! Dat zijn de zoekresultaten die tevoorschijn komen als je bepaalde termen zoekt op Google.

Schrijf eerlijk en vanuit je hart

Een blog is het allerleukst om te lezen als deze wordt geschreven vanuit je hart, met passie en enthousiastme. Dit zorgt ervoor dat mensen je in de gaten blijven houden en je volgende blogs ook gaan lezen. Daarnaast is goede content heel belangrijk. Goede, scherpe foto's, niet teveel tekst en orginele ideen. Blijf jezelf uitdagen om nieuwe, orginele content te verzinnen!

Starten

Zodra je weet dat je graag wilt bloggen is de volgende stap simpel; ga op zoek naar een domeinnaam voor je blog. Je kunt starten met Wordpress maar een eigen domein staat professioneler en je hebt gelijk je naam geclaimd. Een domeinnaam hoeft niet zoveel te kosten, voor een paar tientjes per jaar staat je website al live. Kies een duidelijke, sprekende blognaam die dichtbij jezelf ligt. Ik koos twee jaar geleden voor de naam Style and Sugar voor mijn Instagram, omdat ik styling belangrijk vind en van zoetigheid houdt. En ook vond ik de combi goed klinken. Uiteindelijk denk ik nu wel eens, kon ik maar veranderen. Maar mensen weten wel wie ik ben als ik mezelf voorstel. Een naam die onthoudt, dat zijn de beste namen.

Kom in de bloggersflow

Je zult merken dat het niet altijd even gemakkelijk is om te bloggen. Hoe val je op tussen al die andere goede bloggers? Je bent vast de zoveelste persoon die wil schrijven over ronde eettafels. Je hebt een stukje creativeit nodig om te kunnen bloggen, je moet out of the box durven te denken en soms je hersenen laten werken. Wat bij mij altijd helpt: ik begin vaak met een onderwerp en teken een woordspin. Ik probeer dan zoveel mogelijk woorden te bedenken die daarmee te maken hebben. Vervolgens check ik eerst of er al een blog bestaat met dat onderwerp. Zo ja, dan pas ik mijn tekst aan of blog ik over een ander onderwerp. Je kunt trouwens ook hele fijne ideetjes van Pinterest halen.

Bouw op

Je hoeft heus niet meteen iedere dag een artikel live te zetten. Probeer eerst een paar keer per maand te bloggen en kijk via Google Analytics hoe het gaat. Hoeveel bezoekers heb je per week? En hoeveel mensen blijven er hangen/komen er terug? Is dit de moeite waard? En ga vooral na of je het leuk blijft vinden. Niets moet hé? Het bloggen moet vooral na 10000 blogs nog steeds leuk zijn om te doen.

Kopieer niet

Je ziet het zoveel voorbij komen; blogs die klakkeloos gekopieërd worden. Ook ik merk dit helaas steeds meer, afgelopen week deelde ik nog op stories mijn blog versus de gekopieerde. Dus ik zeg het toch nog een keer, neem niet klakkeloos blogs over en gebruik absoluut geen foto's van internet zonder toestemming. Dit is trouwens een handig onderwerp voor een volgend artikel, dus houdt mijn blog in de gaten!

Hoe val je op?

Heel simpel: gezien worden! Kondig aan op Facebook/Instagram dat er een nieuwe blog online staat. Is dat onderwerp interessant dan klikken lezers vanzelf door. Genoemd worden op andere blogs is heel fijn; het zorgt voor extra traffic naar je eigen site. Je kunt ook bij andere bloggers een reactie achterlaten met een linkje naar je site. Zo heb je een grotere kans dat ze je blog even gaan bekijken. Mooi meegenomen toch? En toch denk ik ook dat het tijd nodig heeft voordat je echte trouwe lezers houdt. Probeer met regelmaat te bloggen.

Zo, en dan was dit een van de langste blogs die ik tot nu toe heb geschreven. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het je een beetje verder kan helpen, mocht je een blog willen starten. Als je nog vragen hebt stel ze dan hier in de comments.

Heb jij nog een handige tip voor beginnende bloggers?


Reacties

Max 6 years ago

Hey greet, handige tips! Ik ben sinds december begonnen met mijn blog. Ik merk zelf dat mensen erg enthousiast worden als ik een giveaway doe in combinatie met een leuk onderwerp. Ik ben zelf nog erg zoekende naar een identiteit met mijn nlog. Ik schrijf nu vooral heel algemeen en gevarieerd. Misschien zou je een kijkje kunnen nemen en wat tips kunnen geven over hoe ik meer kan filteren en focussen op bepaalde onderwerpen.

Creatieve groet,

Max

Pien 6 years ago

Wat een leuke blog! Mijn blog (samen met studiegenoot/vriendin) bestaat alweer 3,5 jaar en qua volgers zijn we eigenlijk niet veel opgeschoten. Dit komt grotendeels door onze studie en afstuderen wat nogal veel tijd opslokte. We hebben altijd gezegd… het moet wel leuk blijven… geen moeten. Ook maken we minder gebruik van eigen content. Dit zou ik in de toekomst wel graag meer willen doen. Hopelijk heb ik dan ook eigen huis waar ik me helemaal in kan uitleven. Je merkt bij jou echt doordat je je eigen foto’s gebruikt, dat er meer consistentie en eenheid in je blog zit.

Style by Sanne 6 years ago

Hi Greet,

Wat een handige blog weer! Het is inderdaad moeilijk om op te vallen en je te onderscheiden maar ik vind dat bij jou zeker geslaagd! Ik lees je blogs altijd met veel plezier!

Liefs, Sanne

Lara 6 years ago

Wat een handige tips heb je verzameld! Inmiddels staat mijn blog alweer een jaar online en ik ben het volledig eens met de tips die luiden op het hebben van plezier & niet richten op de gratis spullen. Wanneer schrijven en fotografie een passie is en je doorzet dan kom je er wel! Ik blijf je volgen! 😘
Groetjes, Lara

Mamoesjka 6 years ago

Leuk blog heb je geschreven! Ik volg meteen één van je tips op door deze reactie achter te laten. Haha, niet zo handig om dat zo te zeggen maar ik lees vrij veel blogs maar reageer eigenlijk nooit. Bij deze ;).
Groetjes van Ilona

Macy 6 years ago

Hoi Greet,
Wat een leuke en leerzame blogs schrijf je. Ik ben fan! Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met bloggen. Puur omdat ik met mijn creatieve uitspattingen andere ook wil inspireren. Ik probeer wekelijks een blog te posten maar ik ben bang dat mijn creativiteit daaraan verloren gaat. Heb je daar tips voor?
Liefs Macy
Www.gewoonmacy.nl

Grace 6 years ago

Hoi Greet, ik volg je al een hele poos met veel plezier. Ik ben zelf bezig met het opstarten van een bedrijf in verkoopstyling en verlichtingsadvies voor particulieren en wil daarnaast ook blogs schrijven.
Hoe check je of ergens al een blog over is geschreven? Want net wat je zegt er zijn zoveel bloggers! Daarnaast vroeg ik mij af of je merken mag noemen in je blog of dat je altijd eerst toestemming moet hebben?
Alvast bedankt en fijn alle tips uit jouw blog!
Liefs Grace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *