Mijn tips voor een minimalistisch interieur

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het vooral elkaar krijg ons huis zo minimalistisch in te richten. Het is niet iedere dag zo opgeruimd, geloof me! Maar ik geef een paar handige tips, lees je mee?

Ik kan niet tegen rommeltjes, ook al kan ik op zijn tijd best een rommelkont zijn. Er zijn talloze boeken geschreven over hoe jij je huis clean kan maken, maar je hoeft hiervoor niet je hele interieur weg te gooien óf nieuwe spullen aan te schaffen. Met deze tips breng je rust, en ruimte in je interieur! Daar wordt je in één handomdraai ZEN van.

Stap 1 | maak een moodboard

Bedenk van te voren waar jij van houdt en wat je aanspreekt. Zoek op Pinterest of op Instagram naar je favoriete interieurs en sla deze op. Zo heb je een overzicht voor jezelf. Het handigste is om vervolgens één kamer tegelijk aan te pakken, dat brengt rust. Zie het als meerdere losse projecten.

Stap 2 | kijk kritisch naar je meubels

Als je een minimalistisch interieur wilt, is het het fijnst om from scratch te beginnen – en dat zijn je meubels. Haal de ruimte leeg en laat alleen je meubels staan. Dat doe ik ook vaak als ik mijn interieur wil veranderen. Zo zie je in één oogopslag je basis weer terug.

Stap 3 | maak de vloer vrij

Ruimtes met kleine rommeltjes, stroomkabels en losse voorwerpen op de grond werken juist averechts tegen een rustig interieur. Zorg ervoor dat alleen je meubels de grond raken. Dat is al een grote stap richting een minimalistisch interieur!

Stap 4 | ruim je plankjes op

Sla de dichte kasten even over; die bewaar je tot een later moment. Focus je op de planken, tafeltjes, vensterbanken en open kasten in je huis. Haal ze eens helemaal leeg en richt ze dan opnieuw in met je favoriete accessoires. Een plant, een accessoire of een lijstje met je favoriete print mag. Onthoud: less is more!

Stap 5 | strip de muren

Een minimalistisch interieur begint met strakke muren. Haal alle frutsels van je muren (zoals kaartjes, punaises, en andere kleine dingen) en denk groot. Hang een aantal lijsten aan je muur, zet ze op de grond of koop een rekje waar je mooie spulletjes op kunt uitstallen. Laat de rest van de muur leeg.

Stap 6 | ruim je kasten op

Haha hier komen we aan bij het onderwerp 'dichte kasten'. Het is even een werkje, maar het lucht zo op als je kasten leeg zijn! Pak een vuilniszak en gooi spullen weg, breng ze naar de kringloop of geef het aan familie. Je favoriete items mag je bewaren. Dit doe je in elke ruimte. Schaf bijvoorbeeld rieten manden aan voor in de badkamer, of op die plank in de slaapkamer waar je een aantal spullen in kwijt kan. Mandjes werken ook goed in de hal voor bijvoorbeeld je sjaals en handschoenen.

Stap 7 | houd spullen uit het zicht

Belangrijke! Persoonlijke items zoals administratie, papierwerk en tandartsafspraken houd je uit het zicht. Maak één lade voor deze documenten en stop de rest in handige ordners.

Stap 8 | zorg voor voldoende plaats

Het is verleidelijk hoor, zoveel mogelijk bewaren – maar juist door extra ruimte te bewaren, leer je de hamster in jezelf te temmen en leer je waarderen wat je hebt.

Stap 9 | licht, licht, licht!

De ramen kun je het beste open en vrij houden, laat dat licht binnen komen! Gordijnen in neutrale kleuren kunnen wel, zolang je de ruimte maar licht houdt.

Stap 10 | vermijd teveel drukke patronen

Simpele prints moeten de boventoon voeren. Maak het dus niet te druk met een geprint vloerkleed, kussens, plaids en drukke lijsten.

Stap 11 | neutrale kleuren

Mijn favoriet! Natuurtinten en andere neutrale kleuren behouden het beste dat rustgevende gevoel dat bij een minimalistisch interieur past. Deze kleuren werken in ieder geval voor mij! Wil je een kleurtje op de muur? Dat kan! Zorg er dan voor dat je accessoires of kleuren terugkomen. En houdt het bij 2 á 3 kleuren per ruimte.

Heb jij nog meer handige tips? Wat werkt voor jouw interieur? Deel ze hier! Bedankt voor het lezen.


Reacties

detafelheren.nl 2 years ago

Interessant blog, mijn complimenten. Ik wil graag een minimalistische indruk voor de studio waar ik binnenkort in ga en deze tips ga ik zeker meenemen!

Groet,
Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *