Keuzestress

Heb jij er ook soms zo'n moeite mee om keuzes te maken? Ik behoor zelf helaas ook tot de twijfelkonten. In deze blog tips en tricks om dit makkelijker te maken!

Het is soms lastig, een keus maken. Kies je voor het prachtige oude huis buiten de stad of toch dat comfortabele nieuwbouwhuis vlakbij het centrum? Rome of toch Barcelona? Een blauwe of een groene muur in de slaapkamer? Ik behoor zelf ook tot de twijfelaars. Totdat ik afgelopen week een artikel las in de Libelle, het spoorde mij aan om er een blogje over te typen. Waarom zijn vrouwen toch zulke twijfelaars en wat kun je er aan doen?

Dat ik af en toe een behoorlijke twijfelaar ben heb je vast al gemerkt op Instagram. De muur in de woonkamer heeft inmiddels al drie kleuren gehad, blauw, groen en nu nude. Mijn vriend wordt er soms gek van, waarom heb ik toch van die twijfels en kan ik soms lastig keuzes maken? Gelukkig merk ik ook dat ik sterke beslissingen kan maken, zoals in het kiezen van een nieuwe bank of die ene eettafel. Of op persoonlijk gebied, we hebben er nog geen minuut spijt van gehad dat we zijn verhuisd naar ons Jaren-30 huis. En qua studie sta ik nog steeds achter mijn keuze. Maar soms is het toch lastig, kies ik voor het roze kussentje of toch voor die duurdere van HAY? Dillemma's, dillema's. Klinkt het jou ook bekend in de oren?

Onderzoek heeft bewezen dat vrouwen meer last hebben van keuzestress dan mannen. Mannen zijn al gauw tevreden. Het is ook niet gek dat we niet kunnen kiezen, we komen dagelijks voor honderden keuzes te staan. Kiezen we voor pindakaas met nootjes van merk A of merk B, kies je voor gezond eten of een slechte hap?

Om deze keuzes, of het nu met interieur te maken heeft of niet, gemakkelijker te maken geef ik je hierbij tips!

Stop de verleiding

Kan je niet kiezen? Stop dan wat vaker met online shoppen en pak bijvoorbeeld een boek of ga sporten. Zoek afleiding zodat je niet gaat impuls-shoppen of uberhaubt keuzes hoeft te maken.

Slaap er een nachtje over

Het is bewezen dat piekeren en nadenken niet zo helpt. Sta je voor een moeilijke keuze? Slaap er dan een nachtje over en neem de tijd om de beslissing te nemen en knopen door te hakken. Luister naar je eigen gevoel en luister niet teveel naar wat andere mensen vinden. En onthoudt; knopen doorhakken geeft echt lucht!

Denk niet meer na over verkeerde keuzes

Er bestaan geen 'verkeerde' keuzes. Het is maar hoe je het bekijkt, zo loopt het leven nu eenmaal. Probeer daar niet teveel in te blijven hangen. Op dat moment voelde het goed en heb jij de beslissing gemaakt. Slechte keuzes overkomt iedereen wel eens. Leg het naast je neer en leer van je foute beslissingen voor een later moment. Zo maak je weer ruimte voor nieuwe kansen!

No stress

Stress wordt vaak veroorzaakt door dingen die je eigenlijk van jezelf moet doen, maar deze niet doet. Vast herkenbaar.

"Ik vind eigenlijk dat ik vanavond gezond moet eten, maar zal ik toch even pizza bestellen? Ja, het is wel makkelijk, dan kan ik ondertussen wel de was doen? Maar ja, een gezonde maaltijd is ook niet verkeerd. Hoewel pizza eten wel een stuk sneller is etc etc etc.."

Keuzestress ontstaat ook vaak bij dingen die je niet zo ziet zitten en waar je graag onderuit wilt. Je start een discussie met jezelf en gaat alles afwegen. Luister naar je intuïtie!

Door de bomen het bos niet meer zien

Vast heel herkenbaar, bijvoorbeeld bij online shoppen. Je zoekt een roze plaid, maar dan kan je kiezen uit 80 verschillende soorten. Aaaaaah, help! Het helpt om voor jezelf een top 3 te maken en je gevoel je blijven volgen. Zat het lichtroze plaid met die franjes als eerste in je winkelmandje? Dan is dat waarschijnlijk ook diegene die je moet aanschaffen.

Weg ermee

Heb je toch een miskoop gedaan of een slechte keus gemaakt, denk er dan aan dat elk item weer verkocht kan worden. Zo maak je er iemand anders blij mee en kan jij weer op zoek naar het item wat wel goed bij je past.

Het blijft zo moeilijk soms, kiezen. Gelukkig is een verkeerde keus maken niet het eind van de wereld en worden keuzes vaak alleen maar lastiger als je aan jezelf twijfelt. Zorg ervoor dat je jezelf en je gevoel vertrouwd, dan komt het met die keuze ook wel goed :-) !


Reacties

Ciska 6 years ago

Heel herkenbaar! Leuke blog­čśÖ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *