Het online delen van je kindje, wel of niet doen?

Na aanleiding van wat er gebeurd is met mijn account en de foto's van Nore besloot ik er nog een blog aan te wijden. Wat zijn de risico's van het delen op social media?

Terwijl ik dit schrijf trillen mijn handen nog licht van wat er gebeurd is afgelopen weekend. Ik kan het nog steeds niet bevatten dat er iemand bestaat die het leuk heeft gevonden foto's van mijn kind en mijn zwangerschap (super kwetsbare foto's!) te delen op een Instagram account. Ik werd kotsmisselijk van het zien van mijn lieve Nore. Foto's die ik met heel veel liefde van haar gemaakt had en die mij steeds doen herinneren aan dat moment samen. Foto's die ik met jullie deel. Maar toch helaas te kwetsbaar, bedenk ik me nu. Tranen springen in mijn ogen als ik weer terug denk aan vrijdag. Dit gun ik jullie ook niet, lieve mama's.

Al langere tijd twijfelde ik om foto's van haar te delen. Ik dacht steeds 3x na voordat ik een kiekje van Nore met jullie deelde. Toch maakt zij mij zo trots, dat ik het liefst iedere dag wel een foto van haar wil delen. Maar er kijken ook 32.000 mensen mee, als het er niet meer zijn. Misschien zijn het mensen met kwade bedoelingen, mensen die spieken, mensen die nooit reageren op posts. Je hebt er geen grip op. Foto's van je kind blijven voor altijd op internet rond zweven. Worden opgeslagen op Instagram en vaak zonder dat jij dat weet gedeeld met anderen. Foto's van Nore werden ook veel opgeslagen.

Daarom heb ik helaas moeten besluiten Nore voorlopig niet meer geheel herkenbaar te delen. Voortaan zal ik foto's van haar delen van de zijkant van haar gezichtje of achterkant van haar hoofd, of wanneer ze samen met mij op de foto staat. Of geblurd zoals hier op dit blog. Dit voelt goed. Tijdens het schrijven van dit stukje ben ik research gaan doen. Hoe doen andere mama's dit, waarom deel jij je kind wel of niet online? Wat is daar de reden van? Wat zijn de risico's?

Als je foto’s deelt op social media, kunnen je vrienden en volgers jouw foto’s opslaan en hergebruiken. Als je je foto’s openbaar hebt gepubliceerd, kan zelfs iedereen ze overnemen. Een schattige foto van je kindje in bad, of in z’n nakie in de tuin: hoe onschuldig jij dit ook vindt, er zijn helaas mensen die daar kwade bedoelingen mee kunnen hebben. Vrijdag dacht ik eventjes, waarom gebeurt mij dit? Er zijn tienduizenden andere mama's die foto's delen van hun kroost op social media. En als mijn dochter al gedeeld wordt, hoe zou dat dan gaan met influencers die tienduizenden volgers hebben? Die hun kindje iedere dag delen? Vloggen, bloggen, etc.

Tijdens mijn research op internet las ik ook dat bijvoorbeeld kinderhoofdjes van sociale media zijn geplukt en gefotoshopt worden op lichamen van pornoacteurs. Afschuwelijk. De meest onschuldige foto's worden voor rare dingen gebruikt. Het advies was vooral, wees voorzichtig, denk niet dat jou zoiets niet kan overkomen. En daar ben ik het helemaal mee eens. Na deze gebeurtenis ben ik enorm geschrokken. Het profiel mag dan wel verwijderd zijn, de schrik zit er nog hoog in.

De wereld is blijkbaar al verknipt. Zo is het ook niet verstandig om foto's van het KDV van je kindje te delen, of zijn/haar school. Van foto’s kun je vaak afleiden waar je bent, op welke momenten kinderen buitenspelen en waar dit gebeurt. Deze informatie zou maar in handen vallen van een pedofiel of een of andere gek. En dat is iedere ouder zijn grootste nachtmerrie. Delen jullie je kindje online en waarom wel/niet?

Bedankt voor het lezen van dit persoonlijke verhaal. Ik vond het fijn om het even van me af te schrijven. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat jij wel en niet online wilt delen. En maak je voor jezelf de keus om je kindje te delen. Maar vond het toch goed om dit bespreekbaar te maken. Liefs, Greet.


Reacties

K 3 years ago

Hoi Greet,
Het wordt niet echt duidelijk uit deze tekst wat er nu precies gebeurd is. Je foto’s zijn gedeeld. Dat is wat veel mensen juist willen op social media :-) Dus ik mis wat informatie volgens mij.

Greet 3 years ago

Hoi K, er is een apart Instagramaccount aangemaakt met foto’s van mij en Nore, maar als zijnde een copycat. Dus mijn dochter heette anders en er waren allemaal teksten geschreven. Zoiets is strafbaar. Identiteitsfraude.

Carolien 3 years ago

Zo ontzettend naar! Ik vind het lastig. Het liefst deel ik de mooiste foto’s, maar toch vind ik het te kwetsbaar. Elke foto die ik deel zet ik sws mijn tag erop. Dus als iemand mijn foto gebruikt zie je dus mijn (insta)naam erop staan.

Greet 3 years ago

Hi Carolien, ja super vervelend om mee te maken :( Snap ik, het is ook kwetsbaar, goed dat je er in ieder geval over na denkt.

Jaz 3 years ago

Allereerst heel naar dat dit is gebeurd. Hopelijk gaat het inmiddels wat beter met je. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen herkenbare foto’s van onze dochter te plaatsen. Al vanaf haar geboorte niet. Ook hebben we dit benoemd aan familie en vrienden voor het geval zij een leuk fotootje wilden delen via hun socials. De redenen die jij geeft in je blog zijn inderdaad mijn angst! Daarnaast inderdaad, alles wat je op het internet zet blijft er voor altijd. Ik wil dat zij er een keuze in heeft en als zij later toch foto’s van zichzelf wilt posten op een bepaalde leeftijd, dan gaan wij het er dan met elkaar over hebben. Uiteraard hier ook een super trotse mama die het liefst met de hele wereld wilt delen hoe mooi haar popje is, maar de risico’s zijn mij het niet waard. Onze familie en vrienden krijgen natuurlijk foto’s of zien ons. De rest van mijn ‘vrienden’ op de socials zijn dan toch echt geen echte vrienden als ik ze niet zie of geregeld privé spreek via app oid.

Sterkte!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *