Barterdeals en betaalde posts, hoe werkt het?

Mijn blog bestaat nu iets langer dan een jaar! Jippie! Tijd voor een feestje maar ook tijd om dieper na te denken over barterdeals en betaalde posts. Want hoe werkt het nu eigenlijk voor bloggers? Ik geef uitleg.

Dik een jaar geleden besloot ik mijn verhuis- en klusavonturen te gaan delen op mijn eigen blog. Spannend dat ik het vond! Een hele nieuwe uitdaging voor mij, want ik wist nog niets van bloggen. Waar ik ook nog niets van af wist, waren barterdeals en überhaubt geld ontvangen voor het posten van content. Want serieus, geld verdienen met bloggen? Wow. Dat klinkt onwerkelijk!

Gratis en voor niks

Ik kreeg mijn allereerste barteldeal toen ik ongeveer rond de 10.000 volgers had op Instagram. Het is een hele eer als een bedrijf je benadert voor een samenwerking. Gratis producten ontvangen in ruil voor een Instagram post? Jeetje, ontzettend tof. Dat is gemakkelijk verdiend dacht ik toen. Al snel stroomden de producten binnen en stond onze gang in no-time vol met dozen vol gratis producten. Want in het begin zeg je overal 'ja' op, geloof me, haha. Met als gevolg dat ik iedere vrije minuut bezig was deze 'gratis' producten te promoten. Als ik niet aan het fotograferen was, was ik wel druk bezig met het verzinnen van goede content. En als ik daar nu over nadenk vind ik dat een beetje gekkenwerk.

Een blog is een bedrijf

Net zoals Mirjam Hart van een goed verhaal schrijft, onze blogs zijn bedrijven. Dus sinds een half jaar ben ik mijn Instagram en mijn blog een stuk serieuzer gaan nemen. Mijn bedrijf staat al een aantal jaar geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar het voelt nu pas echt als mijn onderneming. In het schrijven van een goede tekst of blog gaat al gauw een uur tijd zitten en daar is de tijd dat ik het product aan het fotograferen ben, nog niet eens meegerekend. Al met al ben ik soms zo een middag zoet met het schrijven van een review. Super leuk natuurlijk, want het is mijn passie. Maar deze passie is nu niet alleen meer een hobby.

Wanneer ben je ondernemer?

Die ene keer dat je een artikel betaald mocht schrijven of geld kreeg om een product te promoten maakt je ook nog geen ondernemer. Maar heb je als doel om geld te gaan verdienen met je blog, wil je gaan samenwerken met bedrijven, wil je winst maken met wat je doet, dan moet je je blog als bedrijf gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zul je op een gegeven moment ook ondernemer zijn voor de Belastingdienst. Lees hier meer informatie via Charlotte's Law.

Eisen

Het afgelopen jaar heb ik een aantal samenwerkingen gedaan, sommige betaald maar sommige ook als 'barterdeal'. Je merkt dat als bedrijven betalen voor je dienst, ook veel meer respect hebben en enthousiaster zijn. Die vragen niet na twee dagen al of de foto's al verstuurd zijn. Ik vind het jammer als bedrijven pushen en een heleboel eisen stellen na het aangaan van de klus. En dat je achteraf alleen maar ontvangt, 'enorm bedankt voor de foto's'. Want zo hebben zij weer gratis foto's om te posten op content. En producten weggeven kost een bedrijf vrijwel weinig tot niets, toch?

Pas op met grote bestanden

Een tip: pas op met het versturen van grote bestanden naar bedrijven. Zij kunnen deze foto's namelijk bewerken en photoshoppen, en bijvoorbeeld laten afdrukken op groot formaat. En zodra jij deze foto's verstuurd, heb je er geen controle meer op. En wat dacht je van reposts? De meeste bedrijven hebben er een handje van. Bewerken je orginele foto en geven deze een andere filter, met logo soms. Het is geen leuke verassing als je dan door andere Instagrammers getagd wordt. Netjes toestemming vragen was wel zo fijn geweest.

Geld ontvangen aantal volgers

Tip: als je zoekt op 'barterdeals' en 'geld verdienen met Instagram' gaat er een hele nieuwe wereld voor je open! Want zo kwam ik er achter dat je met deze link kunt kijken of je geld kunt vragen voor een gesponsorde post op Instagram. En de bedragen liegen er niet om! Daarom lieve Influencers en bloggers, neem je blog en je Instagram serieus en geef je zelf eens een schouderklopje voor de mooie content die je plaatst. Wij zijn meer waard dan we durven dromen :-)

Bloggen met liefde

Natuurlijk schrijf ik regelmatig blogs voor bedrijven waarbij ik niets betaald krijg. Want als een bedrijf mijn hart heeft gestolen, doe ik dat met liefde. Sommige producten verdienen gewoon een speciaal plekje. Net als de vele andere producten die je ziet op mijn blog, die ik heb zelf heb aangeschaft. Want het leest fijn weg als je ook daadwerkelijk eerlijk reviewt én niet omdat je er voor betaald krijgt.

Hoe serieus neem jij je blog/eigen bedrijf? Want wij crea-bea's mogen best eens voor onszelf opkomen! :-)


Reacties

Anja Westerduin 2 years ago

Hoi, leuk dat je het in een blog uitlegt.
Jammer daarbij is dat je denkt dat het een ondernemer niets kost.
Wij worden vrijwel wekelijks gevraagd door Instagrammers of we een gratis moswand willen leveren voor post en zichtbaarheid.
Super leuk en ook best een eer.
Wij zijn een klein familiebedrijf en alles wat wij inkopen en dus ook maken voor gratis weg te geven betalen we eerst zelf.
Dus ging ik nu eens zoeken hoe we dat beter kunnen aanpakken.
En kwam ik bij jouw blog uit.
Het gaat voor ons inkoop al gauw over honderden tot veel hogere bedragen.
Ook wij kunnen helaas ons geld maar 1x uitgeven.
Mocht je tips voor ons hebben stuur ze gerust ik vind Instagram een heerlijk platform en als we elkaar daarin kunnen helpen waarom niet.
Veel succes met alles.
Gr Anja

Hannah 5 years ago

Wat een leuk stuk!! Bedankt!

Cheryl (@pscheryl) 5 years ago

Wat een fijne blog! En idd super goed hoe je het omschrijft! Fijn om weer even als reminder te hebben ;) Liefs

Mirjam Hart 5 years ago

Wat goed dat je hier over schrijft! Ik ben het natuurlijk helemaal met je eens. Ook ik heb gemerkt dat bedrijven die niet moeilijk doen over een financiële bijdrage voor een review inderdaad veel serieuzer te werk gaan en ik uiteindelijk ook een fijner gevoel heb over mijn geleverde dienst!
Thanks dat je mijn blog noemt!
Liefs!

Greet 5 years ago

Wat goed om te lezen lieve dames! Ik vond het ook echt interessant om me er in te verdiepen. Er is zoveel mogelijk! Fijne dag :)

Flor | Nordic Days 5 years ago

Wat een leuke en leerzame blog weer! Ik heb ook wel vaker barterdeals gedaan (van brillen en kerstballen tot theepotten en tafeltjes haha) en gesponsorde give aways, maar daar gaat inderdaad veel meer tijd in zitten dan je vooraf denkt! Vooral in de foto’s! Ik heb ook betaalde banners gehad op mijn website trouwens. Maar je hebt wel gelijk wb respect hoor: laatst zei iemand tegen me “als je jezelf niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen?” en dat advies heb ik ter harte genomen. Leverde me overigens meteen een betaalde baan op voor een dag per week 😅 Keep up the good work!

Mariëlle (IG thuizop5) 5 years ago

Super leuk om dit even te lezen. Ik merk ook nu mijn account groeit dat ik steeds meer aanbiedingen krijg. Ik als moeder en werkende heb ook nog een privé leven en daarom doe ik ook alleen aan samenwerkingen die ik echt leuk vind. Het bloggen zou ik nog heel graag willen doen maar heb daar nog geen tijd voor gevonden. Het is al best druk zo met mooie kiekjes maken en posten en je privé leven bij elkaar.

Marrit 5 years ago

Leuk stuk Greet! Helemaal met je eens :) Ik ga eens kijken wat ik waard ben, haha.

Ayla 5 years ago

Mooi stukje. En goed uitgelegt. Herkenbaar op het begin zei ik overal ja tegen. Nu kijk ik of het product echt bij mij past!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *